Pelin slika biljke

Pelin biljka je izuzetna za razne bolesti i probleme, upotreba i čaj

Pelin ili pelen (Artemisia absinthium) jebiljka koja je izuzetno cenjena i poznata zbog svojih zdravstvenih i lekovitih koriti. Ona dostiže visinu i do 1m. Ovu biljku prepoznaćete po srebrnim i vrlo razgranatim listovima, ali i po malim žućkastim cvetovima. Njega takođe odlikuju i jak ukus i miris.

Biljka pelin je vrlo važna u primeni terapija i lečenju, zbog svog eteričnog ulja koji sadrži gorke supstance. Ukoliko imate problema sa žuči ili ukoliko želite da pročistite krv, znajte da je on pravi izbor za vas. Pelen će vam pomoći da rešite mnoge zdravstvene probleme koje imate sa svojim organizmom, jer on predstavlja jednu od najlekovitijih bijaka.

Zemlje u kojima se može naći, jesu države sa umerenom klimom kao što su Severna Amerika, Azija, Evropa, a mesta na kojima on raste jesu lokacije pored puta, mesta pored mora ili neka zabačena područja.

Ova biljka se koristi još od davnina i toliko je lekovita da se može koristiti u različite svrhe. Legenda kaže da je dobio ime po grčkoj boginji Artemidi. Grci su toliko važnosti pridavali  u, da su pobednicima Olimpijskih igara davali da piju vino u koje je prethodno bio potopljen pelin. Glavni razlog za to je bilo to što su smatrali da je on pravi simbol zdravlja. Ova biljka je i do današnjih dana ostala veoma poznata, a njena uloga je višestruka.

Upotreba biljke pelin

Kao što je već pomenuto, upotreba pelina (Artemisia absinthium)  je veoma dobra za mnoge bolesti i bolove. Svi njeni delovi se već godinama koriste u tradicionalnoj medicinskoj praksi. (Izvor). Veliki broj žena se oduvek suočavao sa jakim menstrualnim bolovima. Ukoliko niste znali, on predstavlja jedan od odličnih lekova za bolove tokom menstruacije.

Jedini slučaj kada ga ne smete koristiti jeste ukoliko imate preobilne menstruacije, jer ova biljka može pojačati krvarenja.

Antioksidanti koje sadrži se mogu boriti protiv karcinoma, srčanih bolesti i drugih tegobama. (Izvor).

Čaj od pelina za šta je dobar

Čaj od pelina se preporučuje svima koji pate od nedostatka želudačne kiseline, onima koji se bore protiv kandide ili hipoacidativnog gastritisa.

Čaj od pelina se pravi na vrlo jednostavan način. Jednu kašiku ove biljke je potrebno preliti sa jednom šoljicom provrele vode. Nakon toga, čaj je potrebno procediti. Čaj se pije tri puta dnevno i to sedam dana. Onda je potrebno napraviti pauzu nedelju dana, a ukoliko tegobe nisu nestale morate nastaviti sa pijenjem ovog čaja.

Čaj je dobar i ukoliko imate neke stomačne probleme. Morate imati u vidu, da ukoliko čaj pijete zbog problema sa organima za varenje, ne smete ga zaslađivati. Ipak, ukoliko ga pijete zbog nekih drugih zdravstvenih problema, možete ga zasladiti i to medom.

Za poboljšanje apetita

Ako želite da pojačate apetit ili vaš celokupni organizam, obavezno probajte odličan recept sa pelinom. Pomešajte majčinu dušicu, koprivu, hajdučicu, travu ivu i naravno 50 g pelina. Nakon toga prelijte ovu mešavinu sa 3 šolje proključale vode i neka sve to odstoji nekih pola sata, a onda procedite. Svaki dan pijte po jednu šolju 30 minuta pre jela i nikako nemojte zaslađivati.

Pored bolnih menstruacija, jedan od zdravstvenih problema takođe može biti i izostanak menstruacije. Protiv izostanka menstruacije pomešajte peršun, žalfiju i 100 g pelina. Dodajte u ovu mešavinu četiri kašike provrele vode, promešajte sve zajedno i ostavite da odstoji nekih 30 minuta. Nakon što procedite, pijte ovaj čaj sedam dana pred menstruaciju, a nakon što krene ciklus, prestanite da pijete ovaj čaj.

Za probleme sa varenjem

Ukoliko želite da lečite organe za varenje sa pelinom (Artemisia absinthium) , lek možete napraviti na vrlo jednostavan način. Pomešajte 20g pelina, trave ive, vranilovke, iđirota i hajdučice. Sve to prelijte sa 1l voćne rakije. Zatim, dobro promućkajte i ostavite da odstoji na mračnom mestu nedelju dana. Kada procedite dodajte 1L čiste rakije. Potrebno je piti jednu čašicu pola sata pre jela.

Rakija za masažu se dobija tako što se pelin umoči u rakiju i kao takav se koristi za masiranje kod grčeva ili bolova u želudcu. Nakon masiranja na bolno mesto se stavlja zagrejana vunena tkanina. Takođe, ono što možete da uradite jeste da skuvate pelin u vinskom sirćetu. Primena je vrlo laka. Umočite gazu, a zatim je iscedite i stavite na želudac. Takođe, ova obloga može odstraniti i glavobolju koja je prouzrokovana prehladom.

Od divljeg pelina možete praviti i obloge za upalu mišića, za umorne noge ili za reumu. Sve što treba da uradite jeste da pomešate 50g kamilice, 50g petrovca, 50g listova divljeg pelina i 500ml vode. Onda ovu mešavinu stavite u vodu koja je prethodno proključala i ostavite da odstoji oko sat vremena otprilike. Pravite obloge od ovog čaja i stavljajte ih na obolela mesta. Rezultate ćete videti veoma brzo.

Divlji pelin lekovitost

Divlji pelin (lat. Artemisia vulgaris) je višegodišnja biljka koja pripada porodici Asteraceae. Može se naći širom sveta, a može rasti na različitim tipovima tla i u različitim klimatskim uslovima. Divlji pelin je poznat i kao pelin, divlji pelen, ili gorčika.

Ova biljka je od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima. Divlji pelin se najčešće koristi za tretiranje probavnih problema, uključujući nadutost, zatvor, gasove i dijareju. Takođe se koristi kao tonik za jačanje imunog sistema i smanjenje upala.

Divlji pelin sadrži brojne aktivne sastojke, uključujući tanine, flavonoide, etarska ulja i gorke supstance. Ove supstance su odgovorne za njegov gorak ukus i lekovita svojstva.

Osim lekovitih svojstava, divlji pelin se tradicionalno koristio i za kuhanje. Njegovi mladi listovi su jestivi i mogu se koristiti za pripremu različitih jela, dok se suvi listovi koriste za aromatizovanje alkoholnih pića, poput vermuta i absinta.

Važno je napomenuti da sadrži tujon, jednu vrstu neurotoksina koji u većim količinama može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Stoga se preporučuje da se divlji pelin koristi umereno i u skladu sa savetima stručnjaka.

Ukratko, divlji pelin je biljka sa različitim lekovitim svojstvima, ali se njegova upotreba treba koristiti oprezno i u skladu sa savetima stručnjaka.

Slatki pelin

Slatki pelin je biljka koja se već bezbroj puta pokazala kao vrlo lekovita i korisna. Glavni sastojak koji ona sadrži jeste artemisinin. Ovaj sastojak deluje tako što čisti organizam od kancerogenih ćelija, odnosno ima toliko jako dejstvo da ih uništava, i ne samo to, on ima antivirusna, antigljivična i antibaterijska dejstva. Neka od istraživanja su pokazala da je slatki pelin jedan od najznačajnijih lekova u borbi protiv raka. Zahvaljujući artemisininu, slatki pelen je u velikom broju slučajeva korišćen za zaustavljanje širenja raka, kao i za čišćenje metastaza.

Beli pelin

Beli pelin je takođe vrlo delotvoran za zdravlje, a najviše zbog svojih korisnih sastojaka. On sadrži tujone, seskviterpenske laktone, etarsko ulje, skrob, tanine i smolu. Njega ćete prepoznati po listovima u donjem delu stabljike i naravno po njegovim prekrasnim žutim cvetovima. Smatra se da lekoviti deo belog pelina predstavlja njegov nadzemni deo, koji se skuplja u fazi cvetanja.

On ubija bakterije i parazite, a takođe može sniziti i visoku temperaturu. Poznati proizvod Parazol protiv parazita sadrži ovu biljku. Može se korisititi i kod gubitka apetita, jer sadrži tanine koji su gorkog ukusa, a opšte je poznato da gorak ukus pojačava apetit.

Takođe vam može pomoći ukoliko imate poremećaje varenja. Ipak, pored svojih lekovitih svojstava, prilikom korišćenja belog pelina morate biti jako oprezni. Trudnice ga ne smeju koristiti, kao ni osobe koje imaju čir na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu. Najbolje bi bilo da se pre njegovog korišćenja konsultujete sa lekarom.

Gorki pelin

Gorki pelin je biljna vrsta koja pripada porodici Asteraceae. U Srbiji se obično naziva pelin ili pelen, a latinski naziv biljke je Artemisia absinthium. Gorki pelin se može naći u većini delova sveta, a ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini.

Gorki pelin se koristi za tretiranje različitih zdravstvenih problema, kao što su probavni problemi, menstrualni bolovi, anemija, upala jetre, kao i za jačanje imunog sistema i ublažavanje stresa. Takođe se smatra da ima antimikrobna, antigljivična i antiparazitska svojstva.

Ova biljka sadrži razne fitohemikalije, uključujući absintin i anabsintin, koji joj daju gorak ukus. Gorki pelin se najčešće koristi kao čaj ili tinktura, a može se naći i u tabletama ili kapsulama.

Međutim, važno je napomenuti da prekomerna upotreba gorkog pelina može izazvati neželjene efekte, kao što su mučnina, povraćanje, gubitak apetita i poremećaji spavanja. Takođe, osobe koje uzimaju lekove ili imaju određene zdravstvene probleme treba da se konsultuju sa lekarom pre uzimanja gorkog pelina.

Ukratko, gorki pelin je biljka koja ima dugu istoriju upotrebe u tradicionalnoj medicini zbog svojih lekovitih svojstava, ali se treba koristiti oprezno i u skladu sa savetom stručnjaka.

Gorki pelin je danas glavni sastojak Pelinkovca, jednog od najpoznatijih alkoholnih pića, koje se vrlo često konzumira.

2 thoughts on “Pelin biljka je izuzetna za razne bolesti i probleme, upotreba i čaj”

  1. Анонимус

    Треба имати у виду да се текстови о пелину и белом пелину односе на исту биљку. Називу пелин се понекад додаје реч бели да би се разликовао од црног пелина (Артемисиа вулгарис) који се још у народу зове комоника или дивљи пелин.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *