caj od maslacka za sta je dobar

Čaj od maslačka za šta je dobar i kako se koristi

Jedna od široko rasprostranjeniih biljaka, koja je svima prepoznatljiva po žutim cvetovima, raste kao korov i vodi poreklo sa područja zapadne Evrope. Smatra se da su za lekovitost maslačka znali mnogi drevni narodi, a prvenstveno starosedelačko stanovništvo Amerike, iako postoje indicije i da se napitak spravljen od ove biljke koristio u arapskoj medicini.

Hijeronimus Bok je zaslužan za to što danas mnogi znaju za lekovitost maslačka za zdravlje, uzevši u obzir da je on zvanično ovu biljku prvi opisao i ukazao na njenu lekovitost.

Emulzija belančevina i smole, zapravo je mlečni sok koji se nalazi u čitavoj biljci, a takođe maslačak je bogat i vitaminima A, B, C, D i vitaminom K. U njemu ima i mineralnih soli magnezijuma i kalcijuma, zatim silicijuma, kalijuma i gvožđa, kao i germakranolida, odnosno gorkih sastojaka, te polisaharida i inulina, saponina i drugih hranljivih materija.

Pored toga što se u upotrebi nalazi čaj od maslačka i to od korena i od lista biljke, od sveže ubranih listova se može pripremati i vrlo ukusna salata, ali je važno da listovi maslačka budu ubrani u periodu pre cvetanja.

Čaj od maslačka – za šta je dobar?

U osnovi se čaj od maslačka koristi zbog svojih diuretičkih svojstava, a samim tim što zahvaljujući hranljivim sastojcima utiče na stimulaciju izlučivanja tečnosti iz organizma, on u isto vreme ima pozitivan uticaj i na rastvaranje mokraćnog peska. Sve to dalje znači da konzumiranjem čaja od ove biljke može biti sprečena pojava stvaranja kamena u bubregu.

Primećeno je i da podstiče lučenje žuči, odnosno da u velikoj meri olakšava rad žučne kese.

S obzirom na to da podstiče varenje, on posredno ima pozitivan uticaj i na snižavanje nivoa uree i holesterola u krvi. Uz sve to pomaže kod izbacivanja gasova i smanjuje nadutost.

Prema rezultatima pojedinih istraživanja, može da ima pozitivan uticaj i na nivo šećera u krvi, uzevši u obzir da stimuliše rad pankreasa. Takođe može ublažiti probleme koji su vezani za kožu, odnosno može smanjiti akne, bubuljice i ekceme, te različite kožne infekcije, a smatra se i odličnim prirodnim sredstvom za pročišćavanje krvi.

Zahvaljujući prisustvu polisaharida i inulina, odnosno gorkih sastojaka, pomaže uspostavljanju ravnoteže crevne flore. Prisustvo polifenola čini da ima antioksidativna svojstva, a takođe postoje indicije da može imati uticaj i na tumor dojke, jetre i prostate, budući da se smatra da uništava ćelije zahvaćene rakom, dok u isto vreme nema negativan efekat na zdrave ćelije.

Čaj od korena maslačka za jetru

Kao jedan od možda najznačajnijih organa u ljudskom organizmu, jetra neprekidno radi i obezbeđuje čišćenje organizma od nagomilanih toksina, tako da je vrlo važno da taj organ bude u optimalnom stanju. Iako je dobro po savetu fitoterapeuta koristiti koren maslačka za jetru, svakako bi trebalo smanjiti unošenje masnije hrane životinjskog porekla na prvom mestu, a odmah zatim i potpuno izbaciti iz upotrebe alkohol, konzerviranu hranu i generalno proizvode koji utiču na nagomilavanje toksina u organizmu.

U ovoj biljci nalaze se, pored ostalog i vitamin C, inulin i kalijum, zatim gvožđe i eterična ulja, ali i mnogi drugi sastojci koji imaju pozitivan efekat na rad jetre. Smatra se da koren maslačka poboljšava varenje i da ga treba koristiti za jetru, odnosno za njeno čišćenje od nagomilanih toksina.

Preporučuje se da se uz koren maslačka za jetru koriste i cvet i listovi. Potrebno je pomešati po jednu kašičicu usitnjenog korena maslačka, zatim osušenih listova i cvetova, te preliti sa pola litre proključale vode i poklopiti. Čaj bi trebalo da stoji između 15 i 20 minuta, posle čega je potrebno procediti ga i piti u količini od tri šoljice na dnevnom nivou i to neposredno pre obroka.

Čaj od korena maslačka protiv raka

caj od korena maslacka

Zanimljivo je pomenuti da postoje indicije da čaj pripremljen od korena maslačka zapravo uništava sve rakom zahvaćene ćelije, ali istovremeno ne uništava zdrave ćelije. Kada se priprema čaj od korena maslačka protiv raka, on se zapravo postepeno zagreva, odnosno naliva hladnom vodom.

Sa 200 ml hladne vode bi trebalo preliti jednu kašičicu čaja i tek onda staviti na ringlu da provri, posle čega je potrebno čaj kuvati još pet minuta, a zatim ga skloniti sa ringle i ostaviti poklopljenog da odstoji 10 minuta. Tako pripremljen čaj od korena maslačka protiv raka bi trebalo piti neposredno pre obroka tri puta u toku dana, a svaki put je potrebno pripremiti ga svežeg.

Maslačak čaj za bubrege

Zbog izuzetnih diuretičkih svojstava, čaj od maslačka se preporučuje i za bubrege, a prvenstveno za pospešivanje izlučivanja mokraće.

Lekovita svojstva ove biljke pospešuju rad bubrega, a istovremeno eliminišu i toksine iz tih organa i razgrađuju nataloženi pesak. Zahvaljujući tome se smatra da čaj od maslačka može praktično da spreči pojavu bubrežnih kamenaca.

Čaj od maslačka za izbacivanje vode

Ne samo da ima pozitivan uticaj na funkcionisanje bubrega, već i na celokupan organizam, kome će sigurno biti od koristi ukoliko je potrebno izbaciti višak vode.

S obzirom na to da je poznato da pospešuje izlučivanje tečnosti, to on može pomoći i osobama koje imaju giht ili reumatizam.

Čaj od maslačka za mršavljenje

Neretko se pominje kao idealna zamena za kafu, a uz to što će utoliti žeđ, ovaj čaj može da pomogne i osobama koje žele da smršaju.

Činjenica da podstiče razgradnju masti, odnosno holesterola u ljudskom organizmu, te da ima pozitivan uticaj i na rad sistema organa za varenje je izdvojila čaj od maslačka kao jedno od boljih prirodnih sredstava za mršavljenje.

Preporuka je da se konzumira pre obroka, a može se piti i između obroka, jer će ne samo uspeti da utoli žeđ, nego će i da zasiti, što će opet pozitivno da se odrazi i na kilažu, a u smislu da će biti od koristi onome ko želi da se izbori sa viškom kilograma.

Čaj od korena maslačka – priprema

Opšta je preporuka da se čaj od korena maslačka priprema postepenim zagrevanjem, što može nekome da zvuči neobično.

Naime, jednu kafenu kašičicu čaja bi trebalo preliti sa 200 ml hladne vode i tek onda stavite na ringlu da provri. Nakon što provri, trebalo bi ga ostaviti da vri još pet minuta, a zatim skloniti sa ringle i poklopiti. Trebalo bi da tako pripremljen čaj od maslačka stoji ukupno 10 minuta, posle čega ćete ga procediti i neposredno pre jela u toku dana piti tri puta po jednu šolju tako pripremljenog čaja.

Čaj od lista maslačka

caj od lista maslacka

Ranije smo pomenuli da su praktično svi delovi ove biljke lekoviti, odnosno i koren i listovi i cvet. Tradicionalna narodna medicina podrazumeva korišćenje čaja od lista ove biljke najpre za pospešivanje izlučivanja urina, odnosno posredno za poboljšanje rada bubrega. S obzirom na to da list maslačka dokazano ima diuretička svojstva, postoje indicije da može uticati pozitivno i na smanjivanje celulita.

Treba svakako imati na umu da osobe koje imaju problema sa radom žučne kese i bubrega ovaj čaj mogu da konzumiraju samo ako se prethodno konsultuju o tome sa nadležnim lekarom. Isto to se odnosi i na trudnice i dojilje.

Čaj od lista maslačka se u principu priprema na drugačiji način nego kada se priprema od korena te biljke. Zapravo je priprema uobičajena, te podrazumeva da bi jednu kafenu kašičicu čaja od lista maslačka trebalo preliti za dva decilitra prethodno proključale vode. Tako pripremljen čaj bi trebalo da poklopljen stoji 15 minuta, posle čega je neophodno procediti ga i piti tri puta u toku dana po jednu šolju.

Čaj od korena maslačka iskustva

Iako se bez ikakve sumnje na internetu mogu pronaći brojni sadržaji koji govore u prilog tome da čaj od korena i lista maslačka treba konzumirati zarad jačanja imuniteta, pospešivanja izlučivanja mokraća, mršavljenja i smanjenja celulita, pa čak i raka, treba imati na umu da je u pitanju biljni preparat, koji može imati drugačije efekte kod svake osobe.

Mada se ne može osporiti da je u narodnoj medicini čaj od maslačka i te kako bio zastupljen, samim tim što je ova biljka široko dostupna, posebno treba biti obazriv prilikom njenog korišćenja, prosto zato što postoje određena ograničenja.

Naime, pored toga što dojilje i trudnice ne bi trebalo da koriste ovaj čaj, odnosno možda i mogu da ga koriste, ali samo ako se prethodno posavetuju sa nadležnim stručnjakom u vezi sa time, osobe koje imaju problem sa funkcionisanjem bubrega i žučne kese, odnosno kod kojih je dijagnostikovan dijabetes svakako ne bi trebalo da ga konzumiraju.

Iskustva korisnika su brojna i uglavnom su usmerena na to da se radi o napitku prijatnog ukusa, koji ako se pravilno konzumira i te kako može pozitivno da utiče na celokupan organizam. Ali ako se pretera u količini, može da dovede čak i do alergijskih reakcija, odnosno do pojave osipa na koži.

Trebalo bi istaći i podatak da će čaj od maslačka vrlo verovatno ispoljiti negativan efekat kod osoba koje u okviru redovne terapije konzumiraju i medikamente za razređivanje krvi.

Mališani ni u kom slučaju ne bi trebalo da konzumiraju ovaj čaj, a naročito treba obratiti pažnju na količinu koja je preporučena na dnevnom nivou, jer se lako može desiti da preterani unos čaja od maslačka dovede i do dijareje i do smetnji u radu srčanog mišića.

Dakle, ako zaista želite da otkrijete sve benefite koje čaj od maslačka bez ikakve sumnje nudi, onda bi trebalo da ga konzumirate u preporučenim količinama i na način koji je ranije opisan, te da vodite računa i o tome da ga ne konzumirate ukoliko imate bilo kakve opisane smetnje.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *