Anis slika naslovna

Probajte Anis – moćan začin i čaj koji pomaže za razne probleme

Ukoliko ste ikada imali prilike da probate tradicionalno grčko piće uzo, onda sigurno znate i kakav ukus ima anis (lat. Pimpinella anisum). Biljka poznata još i pod nazivom slatki kumin ili slatki komorač karakteristična je za oblast Sredozemlja gde se najviše i proizvodi.

Pored toga što se upotrebljava za pripremu određenih alkoholnih pića i kolača, poznato je i lekovito dejstvo koje ima čaj od anisa, odnosno njegovo seme. Upotreba ovog čaja je vrlo jednostavna i, budući da se smatra neškodljivim, u većini slučajeva može da bude bezbedno korišćen u dužem vremenskom periodu. Naravno, ne treba preterivati u količini.

Anis biljka izgled

Jednogodišnja biljka koja može da dostigne najviše do metar visine primarno raste na području Mediterana.

Prijatnog mirisa, cvetovi koje ima anis biljka su bele boje i zanimljivi su zato što kitica ovih cvetova ima oblik koji u velikoj meri podseća na izvrnuti suncobran.

Plod ima oblik jajeta i može da dostigne dužinu do 6 mm. Obično je zelenosive boje, a upravo se plod, odnosno seme koriste i u kulinarstvu kao začin i za pripremu čaja, koji pomaže kod brojnih oboljenja i poteškoća.

Jedino kada se može smatrati da je seme ovog začina pogodno za skupljanje jeste kada je vreme suvo. Upravo o tome bi trebalo posebno voditi računa ako se odlučite da samostalno pripremate čaj. Semenke anisa bi trebalo da se sade u toku aprila meseca, a nakon sazrevanja ploda, što je u većini slučajeva neravnomerno, plod će sam otpasti. Najčešće to bude krajem avgusta meseca, kada se i po suvom vremenu skuplja.

Svakako treba praviti razliku između ove biljke i takozvanog zvezdastog anisa, koji je mnogo rasprostranjeniji na području Azije i ujedno mnogo jeftiniji.

Zanimljiva je informacija da se ovaj začin zvanično prvi put pominje 1500. godine pre naše ere i to na jednom od sačuvanih papirusa iz Drevnog Egipta.

Anis biljka kao lek

Iako se u novije vreme najčešće pominju čajevi od anisa za mršavljenje, on primarno utiče na rad sistema organa za varenje, u smislu da pomaže ljudima koji imaju problem sa nagomilanim gasovima i smanjuje nadimanje. Baš zato se može čuti i za čaj od anisa za bebe, kojima može pomoći protiv grčeva, ali se ne preporučuje njegovo korišćenje bez prethodnog saveta sa nadležnim pedijatrom.

S obzirom na to da ima uticaja i na čišćenje krvi, smatra da je anis dobar i za otklanjanje nesanice i za jačanje nerava.

Pored svega toga, on je za kašalj jedan je od boljih prirodnih lekova. Smatra se i da ima pozitivan uticaj na neurednu menstruaciju, te da pomaže u izbacivanju sluzi iz pluća.

Čaj od anisa – za šta je dobar?

anis čaj slika

Ukoliko vas zanima za šta je dobar, budite spremni da odvojite određeno vreme, prosto zato što su benefiti koje taj napitak nudi zaista veliki.

Na prvom mestu se koristi za olakšavanje varenja, uzevši u obzir da je primećeno da ima izuzetno pozitivan uticaj na izbacivanje gasova iz organizma. Pored toga, može se preporučiti generalno za ublažavanje grčeva u stomaku, pa i za ublažavanje grčeva kod beba, s tim što se uvek iznosi preporuka da ga ne treba davati bez konsultacije sa nadležnim pedijatrom.

Iako se preporučuje za mršavljenje, smatra se da konzumiranje ovog napitka može pomoći osobama koje imaju problem sa izostankom apetita.

Svojevrstan prirodni tonik je preporučljiv za čišćenje creva i generalno organa za varenje, i te kako pomaže kod nadutosti i grčeva.

A ono što je posebno karakteristično jeste što je dobro koristiti ga ukoliko u organizmu postoji nagomilana sluz, bez obzira da li joj je uzrok prehlada, upala sinusa ili upala pluća. Pomaže i obolelima od bronhitisa i astme, uzevši u obzir da je odlično prirodno sredstvo za iskašljavanje.

S obzirom na to da pročišćava organizam, može se koristiti i kao svojevrstan prirodni preparat protiv parazita, a mogu ga koristiti i dojilje koje imaju problem sa manjkom mleka ili kod kojih postoji tendencija da dođe do stvrdnjavanja dojki iz različitih razloga.

U kozmetičke svrhe se upotrebljava protiv bora, a takođe ukoliko se plod potopi u vodu i sačeka da pusti sve sokove koje sadrži, tom vodom se mogu ispirati usta, kako bi dah bio svež. Zahvaljujući hranljivim materijama koje sadrži plod ove biljke, ispiranje čajem može da pomogne čak i kod zubobolje.

Kako se kuva čaj od anisa?

Kada budete kupovali čaj, na pakovanju proizvoda će biti navedena i informacija o tome kako se kuva.

U osnovi se na 200 ml proključale vode stavlja jedna kafena kašičica čaja. Zapravo se usitnjeni plod biljke preliva vrelom vodom i ostavlja poklopljeno da stoji između 10 i 15 minuta. Nakon toga ga je potrebno procediti i piti mlakog.

S obzirom na to da je preporuka konzumirati tri šolje u toku dana, to je neophodno uvek pripremiti svež čajni napitak neposredno pre konzumiranja.

Čaj od anisa za probavu

Ne samo da se savetuje za probavu, već se smatra da pravilno konzumiranje tog napitka može da pomogne i ljudima sa oslabljenim apetitom, ali i onima kod kojih postoji upala želudačne sluznice, odnosno gastritis.

Ukoliko neko ima problem sa gasovima, definitivno je jedno od boljih prirodnih sredstava. Smatra se da u velikoj meri ume da podstakne probavu, odnosno da pospešuje varenje, ali i da utiče pozitivno na mučnine i povraćanje, pa čak i na dijareje.

Na tržištu se mogu naći već pripremljene čajne mešavine, a ako se odlučite da ga koristite za probavu, imajte na umu da bi ga trebalo konzumirati tri puta dnevno sveže pripremljenog sve dok postoji problem sa varenjem.

Čaj od anisa za kašalj

Osobe koje imaju problem sa nagomilanom sluzi u plućima na prvom mestu bi definitivno trebalo da isprobaju benefite koje nudi ovaj čaj.

Uzevši u obzir da zahvaljujući svojim sastojcima deluje na otapanje sluzi, to se svakako može konzumirati za kašalj kada je prisutan bronhitis ili astma, pa čak i upala pluća.

Čaj od anisa za dojilje

Mnoge žene odlično znaju da nakon porođaja može doći jednostavno do zastoja u proizvodnji mleka. Tada se poseže uglavnom za prirodnim lekovima, a jedan od njih je i anis.

U većini slučajeva se preporučuje konzumiranje u količini od pola litre čaja od ove biljke na dnevnom nivou, ali svakako ne treba preterivati. Ono što se smatra dodatnom prednošću kada se koristi čaj od anisa za dojilje jeste što je reč o napitku koji ima dokazano spazmolitičko dejstvo, a koje se posredno kroz mleko prenosi i do bebe, te na taj način utiče i na smanjenje grčeva.

Čajevi od anisa za bebe

Koliko neprospavanih noći provedu roditelji u periodu kada dete ima grčeve, što uopšte ne bi morali kada bi koristili čaj od anisa za bebe. Međutim, mnogi se prosto pribojavaju, jer na tržištu postoje brojni već pripremljeni preparati koji mogu da pomognu bebama u tom periodu.

Ukoliko majka ima problem sa manjkom mleka ili ima tendenciju ka tome da se njene dojke stvrdnjavaju, svakako bi bilo dobro da ga konzumira, kako bi te probleme rešila. Samim tim će lekovite supstance biti prenete i bebi, te će na taj način imati pozitivan uticaj na grčeve.

Iako se ne smatra škodljivim, svakako bi za bebe trebalo koristiti tek posle konsultacije sa bebinim pedijatrom.

Čaj od anisa za mršavljenje

Nemojte misliti da je ovo čarobni štapić uz pomoć koga ćete moći u kratkom vremenskom periodu da izgubite određeni broj kilograma, ali možete biti sasvim sigurni da će vam konzumiranje ovog čaja pomoći da se oslobodite nagomilanih gasova, te da regulišete probavu. Samim tim će za mršavljenje imati definitivno pozitivan efekat, ali naravno uz korigovanu ishranu i adekvatnu fizičku aktivnost.

Čaj od anisa protiv bora

Dame koje se budu redovno umivale sveže pripremljenim čajem od ove biljke bi trebalo u relativno kratkom roku da primete pozitivnr promene na svom licu. Vrlo je važno redovno ga koristiti, odnosno njime se umivati svakog jutra, s tim što je takođe dobro uz pomoć vatice natopiti i predeo oko očiju, kako bi bore vremenom nestale.

Čaj od anisa – cena

Ono što mnoge prilično pozitivno iznenadi jeste cena. Naime, na tržištu možete naći pakovanje od 80 g, čija je cena manja od 300 dinara.

Ulje anisa za lice

Sve je više posebno dama koje se trude da otkriju prirodno sredstvo za negu kože i to prvenstveno na licu.

S obzirom na to da ima protivupalno dejstvo, ali i da dokazano pomaže protiv bora, to su prednosti koje ulje anisa za lice nudi zaista brojne.

U ovoj biljci postoji i značajan sadržaj vitamina C, ali i kiseline koja na kožu lica utiče tako što povećava njenu vlažnost. Ranije pomenuti vitamin C ima uticaja na ublažavanje simptoma hiperpigmentacije, a takođe ima i pozitivan uticaj na učvršćivanje i povećanje elastičnosti kože. Ulje anisa se generalno koristi za povećanje tonusa, smatra se i da pospešuje proizvodnju kolagena, što opet pomaže borbi protiv starenja.

Anisovo ulje – recept

Mada je uvek sigurnija opcija koristiti već pripremljen preparat, ima dama koje zanima prirodno ulje od anisa. Recept u tom slučaju varira, a mahom podrazumeva potapanje ove biljke u maslinovo ulje.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *