Hormonski disbalans i prirodno lečenje hormonskog poremećaja

U telu jedne zenske osobe ciklično se javljaju dva hormona to su progesteron i estrogen. Odnos ovih hormona u organizmu može da se poremeti i tada dolazi do disbalansa. Kod muškaraca javljaju se hormoni testosteron i prolaktin, koji se takođe mogu poremetiti. Na poremećeni balans hormona u organizmu može doći usled velikog stresa, pušenja, konzumiranja alkohola, tokom trudnoće, ukoliko je ishrana loša. Na balans hormona utiču takođe i kofein i uzimanje različitih vrsta lekova.

Kada je reč o lošoj ishrani tada se u organizam unose razni toksini i pesticidi koji u velikoj meri utiču na balans hormona u ljudskom organizmu. Ukoliko žena duže vreme koristi neke sintetičke preparate za sprečavanje trudnoće, takođe mogu dovesti do ozbiljnog hormonskog dis balansa, a samim tim ugroziti i svoje celokupno zdravlje. Kofein u velikoj meri zadržava vodu u organizmu pa bi njega trebalo smanjiti na minimum. Kofein posebno treba da se izbegava u PMS-u. Ceđeni prirodni sokovi biće idealna zamena za koefein, a i pravo osveženje za organizam.

Ukoliko se kod osobe javi glavobolja i migrena, neredovne menstruacije, poremećaj sna, gubitak libida, otečene grudi, nedostatak koncentracije, neverovatna iznenadna glad i nagle promene raspoloženja, to su sigurni znaci da je hormonski balans poremećen. Pre nego se osoba odluči za uzimanje lekova može uraditi neke stvari i sama. Promena ishrane, fizičke aktivnosti i konzumiranje prirodnih lekova još nikome nije odmoglo, može samo pozitivno da utiče na ljudski organizam.

Prirodno lečenje hormonskog disbalansa

Kokosovo ulje igra veoma važnu ulogu kada je poremećaj hormona u pitanju. Takođe ono će odlično uticati na ljudski organizam jer smanjuje pojavu upale i veoma je bitan ukoliko osoba želi da smanji svoju telesnu težinu. Najidealnije preporučena doza je ¼ šoljice u toku dana.

Boržana je biljka koja je odlična kada su hormoni žena u pitanju. Ona ima zvezdaste plave cvetove, a cela je obrasla belim dlačicama. Ukoliko je ciklus kod žena kratak produžiće ga i obrnuto, jer je veoma efikasna u regulisanju menstrualnog krvarenja. Pomaže čak i kod nepolodnosti i kod bolnih menstruacija, a isto tako dobra je i za mentalno zdravlje, jer opušta napete ljudske nerve.

Soja je biljka koja je bogata fitoestrogenima i veoma dobra ukoliko osoba ima problem sa poremećajem hormona. Najbolje je naravno konzumirati soju koja je uzgajana organski.

Sladić je jako bitna biljka, jer je odličan imitator kortizola u ljudskom telu. Ukoliko je nivo istog smanjen u organoizmu ona će ga nesumnjivo podići. Ona ne treba da se koristi brzo i u velikim količinama, već postepeno polako, pa vremenom povećavati količinu po malo.

Peršun verovatno svima snan, odličan izvo0r vitamina C i gvožđa, odlično utiče za regulisanje menstrualnog ciklusa, te ga naziovaju i ženskom biljkom.

Crvena malina jako je dobra, pored regulčisanja hormona, i kod jutarnje mučnine u trudnoći.Ona se uglavnom koristi spremljena kao čaj i rešava mnoge ženske probleme. Odlična je u regulisanju menstrualnog krvarenja.

Valerijana ili macina trava je odlična za uklanjanje stresa. Ona deluje umirujuće na organizam i takođe reguliše san kod čoveka. Pred menstrualni ciklus poželjno je da žena uzima po nekoliko kapi kako bi se umirila i regulisala ciklus.

Morske alge je odlično konzumirati, zbog njihovog bogatstva jodom, kalijumom i gvožđem. Takođe jako su dobre i preporučuju se osobama koje imaju problema sa štitnom žlezdom.

Laneno ulje, kao i ulje konoplje i susam veoma su bogati fitoesterogenom i lignanom koji su oblični u kontroli balansa hormona. Preporučljivo je da ih koriste u ishrani posebno žene koje su u menopauzi.

Crni kokoš je poznata biljka koju koriste žene širom sveta. Ona potiče iz Severne Amerike, a može se nabaviti in a našim prostorima u bolje opremljenim zdravim hranama. Poznata biljka koja održavapravilan odnos hormona u ženskom telu. Crni kokoš takođe spečava noćno znojenj, kao i valunge. Konzumiranje ove biljke preporučuje se i u kombinaciji sa drugim biljkama. Veoma je efikasna u društvu đumbira, koji je takođe jako dobar za ljudsko zdravlje. Ovu biljku ne treba koristiti previše, jer ukoliko se pretera može dovesti do jakih glavobolja.

Crvena detelina će nadoknaditi nivo estrogena u ljudskom organizmu. Poznato je da je ona veoma bogata fitoestrogenima, pa je samim tim najviše namenjena ženama u menopauzi. Može se koristiti kao alkoholni rastvor, a najčešće ga konzumiraju u formi čaja.

Kikiriki je odličan, jer ima svojstva slična mahurinkama. Da bi kikiriki delovao na ravnotežu hormona, potrebno je konzumirati ga sa njegovom crvenom ljuskom, jer je ona veoma bogata procijanidima koji su odlični za normalizaciju hormona.

Borovnica je takođe biljka koja će dosta pomoći kada je disbalans hormona u pitanju. Ova poznata biljka bogata je antocijanidima i procijanidima i samim tim veoma efikasna. Stručnjaci preporučuju da se pije čaj od njenih listova ili da se pojeden pola šolje njenih plodova dnevno, svakako jako su slatke i prirodno ukusne.

Kopriva ima veoma visoka hranljiva dejstva i veoma je dobra hormonalna potpora zbog toga. Ona u svom sastavu ima mnoštvo vitamina, mineral i antioksidanta. Žene koje su već u određenoj starosnoj dob ii u menopauzi posebno treba da uvrste ovu biljku u svoju ishranu. Isto tako odlična je za dojilje i trudnice, jer će pored dejstva tonika imati i snažan uticaj na njihove hormone.

Žalfija je biljka za koju kažu “Gde raste žalfija, gospodari žena”, što nam dokazuje da je ovo biljka namenjena ženama. Čaj od žalfije odličan je kod talasa vrućina i znojenja, koje su veoma česta pojava kod menopauza. Žalfija se u lečenju koristi u obliku čaja. Dve kašičice žalfije preliju se sa dva i po decilitra vrele vode. Konzumira se dve tri šoljice u toku jednog dana.

Lišće imele takođe deluje na balans hormona i umirujuće na celokupni endokrini sistem. Odličan je za žene u menopauzi, jer je poznat po tome da umiruje nerve kod ljudi. Najbolje je od njega napraviti čaj, tako što se suvi listovi imele stave u vruću vodu i ostanu tako da odstoje nekih 10 do 15 minuta. Isto se može uraditi i sa svežim listovima samo što u tom slučaju trebaju da odstoje 12 sati.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *