Saveti za efikasno sprečavanje mensturalnih problema

Za mladu ženu koja uđe u pubertet menstruacija ubrzo postaje redovan deo života. Do mesntruacije dolazi  pod uticajem žlezda s unutrašnjim  lučenjem, pri čemu se materica svaki mesec priprema za jajašce. Ako se jajašce oplodi dolazi do trudnoće, u protivnom sluznica “odumire” i izbacuje se krvarenjem. Krvarenje je poslednja faza menstrualnog ciklusa čije je prosečno trajanje 28 dana, a prvi dan se računa od početka krvarenja. Mensutruacija nekada  može biti izuzetno bolna, praćena grčevima  i oblinim krvarenjem. Neki od ovih simptoma mogu biti ublaženi ukoliko primenite neke jednostavne savete.

Žene u proseku izgube svakog meseca 50 do 100 ml krvi i organizam taj nedostatak brzo nadoknadi ukoliko menstruacije nisu suviše česte ili obilne. Uobičajeno trajanje ciklusa je od 23 do 35 dana, a samo krvarenje može trajati od tri do sedam dana. Čak polovina obilnih menstruacija može biti uzorok  promena kao što su policistični jajnicimiomi, ali i neka opasna oboljenja poput karcinoma. Pored problema sa samom mensturacijom žene često pate od predmenstrualnog sindroma. Stres jedan od važnih uzroka predmenstualnog sindroma, dok su promene pre menstruacije gotovo neprimetne ukoliko žene borave u zdravoj okolini koja ih opušta.

U nastavku pročitajte nekoliko jednostavnih saveta koji uključuju promene načina života i kućne lekove, koji mogu smanjiti zajedničke probleme mensturalnog perioda.

 1. Topla obloga

Primenom tople obloge na predeo abdomena možete podstaći lakši protrok menstrualne tečnosti u materici. Ovo takođe pomaže u oslobađanju od bolnih grčeva jer toplota pomaže mišićima da se opuste.

Uzimite toplu flašu vode i postavite je na donji deo stomaka 5 do 10 minuta. Odmorite se i ponovite ako je potrebno.

Druga opcija je da natopite peškir u toploj vodi, iscediti višak vode i zatim ga stavite na donji deo stomaka dok se peškir ohladi. Ponovite po potrebi.

 1. Topla kupka

Vruće tuširanje ili topla kupke mogu pomoći u izvesnoj meri kod smanjenja tegoba koje dolaze uz menstruaciju. Kada se kupate toplom vodom telesna temperatura raste. Ovo dalje povećava protok krvi u materici, opušta trbušne mišiće i ublažava bol. Pre kupanja, možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja po svom izboru za opuštanje

 1. Abdominalna Masaža

Masaža stomaka može smanjiti tegobe povezane sa ciklusom. Masaža čak pomaže i kod grčeva i nadimanja.

Utrljajte malo toplog maslinovog ulja na donjem stomaku. Koristeći kružne pokrete sa obe ruke, masirajte nežno 5 do 10 minuta. Dok masirate, duboko udahnite za dalju relaksaciju. Ponovite masažu nekoliko puta dnevno tokom menstrualnog perioda.

 1. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je još jedna popularna opcija koja može smanjiti tegobe mensturalnog  perioda. Njegova uloga je u izvalčenju  toksina iz tela i sanjenja obilnijih krvarenja.

Dodajte 2 kašičice sirovog jabukovog sirćeta u čaši vode. Pijte ga 3 puta dnevno tokom menstrualnog perioda.

 1. Melasa

Melasa je dobar izvor nekoliko hranljivih materija kao što su vitamin B6, gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i selena. Visoki sadržaj gvožđa  je veoma koristan u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, čime se se nadoknađuje  gubitak krvi tokom menstruacije. Čak smiruje mišiće zidova materice u cilju sprečavanja grčeve i bola u stomaku.

Dodajte 1 do 2 kašike melase u čašu toplog mleka. Pijte jednom ili dva puta dnevno.

 1. Namirnice bogate vitaminom C

Zdrava ishrana tokom preioda je posebno važno. Uključite više u ishranu namirnice bogate vitaminom C tokom menstruacije što može pomoći u sprečavanju menstrualnih komplikacija.

Vitamin C pomaže da se smanji količina progesterona u materici. To posledično olakšava izbacivanje toksina bez ikakve boli. Plus, vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe i pomaže u jačanju krvnih sudova.

Uključute u ishranu namirnice bogate vitaminom C kao što su paprike, zeleniš, kivi, brokoli, bobice, agrumi, paradajz, grašak… Takođe ga možete uzeti kao dodatak, ali tek nakon konsultacija sa svojim lekarom. Zajedno sa vitaminom C jedite namirnice bogate karotenoidima.

 1. Unošenje tečnosti

Visok unos vode pomaže u boljoj cirkulaciji svih tečnosti brzo kroz telo. Voda je takođe dobar lek za grčeve i nadutost.

Pijte 8 do 10 čaša vode dnevno. Zeleni čaj, sveže voće i povrća, kao i kokosova voda takođe su dobre opcije.

Držitite se podalje od kofeina i alkohola koji mogu dovesti do menstrualnih probleme. Takođe, izbegavajte gazirana pića.

 1. Vežbanje

Utvrđeno je da žene koje su fizički aktivnije imaju relativno bezbolne menstrualne periode. Sa druge strane, gojazne žene i žene koje nisu fizički aktivne imaju tendenciju da dožive teže i bolnije periode. Vežbanje povećava cirkulaciju krvi u telu i time samanjuje menstrualne grčeve i druge tegobe. Takođe smanjuje stres i popravlja raspoloženje.

Lagane vežbe poput plivanja šetnju i trčanja su dobar izbor tokom perioda. Ako je potrebno, možete smanjiti intenzitet i trajanje vežbanja.

 1. Kurkuma

Kurkuma je vrlo korisna za one žene koje žele da im mensturalni dani budu kao i svaki drugi. Ona povećava telesnu toplotu  što posledično poboljšava protok krvi i čini perioda znatno lakšim.

Zagrejati jednu kašičicu praha od kurkume u čašu toplog mleka. Pijte dva puta dnevno u nekoliko dana tokom trajanja perioda.

 1. List maline

Malina je  snažan prirodan lek koji pomaže u oslobađanju od menstrualnih grčeva i poboljšava protok krvi. Malina sadrži tanina koji može ojačati mišiće materice. Takođe je bogata cinkom koji pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa i smanjuje bolove toko  perioda.

Dodajte šaku suvog ili svežeg lišća maline u 2 šolje vode. Kuvajte do ključanja a zatim kuvajte još 5 minuta. Procedite i pijte ovaj biljni čaj 2 ili 3 puta dnevno tokom menstruacije.

Ako ste dijabetičar, ne uzimajte ovaj čaj bez konsultacije sa lekarom. Takođe, ne preporučuje se za one koji pate od hemohromatoze.

Dodatni saveti

 • Pijte nekoliko šolja čaja kamilice, žalfije ili zelenog čaja dnevno.
 • Odmarajte se dovoljno tokom menstruacije.
 • Masaža donjeg dela leđa sa toplim kokosovim ili maslinovim ulje takođe može da ublaži bol.
 • Kako nedostatak sna može pogoršati problem toko perioda, spavajte najmanje 7 do 8 sati.
 • Ne podižite težak teret tokom trajanja menstruacije.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *