Bolovi ispod rebara i u ledjima

Bolovi ispod rebara i u leđima, koji su uzroci?

Bolovi ispod rebara i u leđima su česta tegoba s kojom se susreću mnogi ljudi. Mogu biti uzrokovani različitim faktorima, od povreda i loših položaja tela do ozbiljnih medicinskih stanja poput bolesti bubrega ili gušterače. U ovom članku ćemo istražiti neke od najčešćih uzroka bolova, kao i načine kako se s njima nositi.

Uzroci bolova ispod rebara i u leđima

 1. Loš položaj tela – dugotrajno sjedenje u neudobnom položaju može dovesti do napetosti u leđima i mišićima ispod rebara.
 2. Povrede – padovi, udarci ili drugi oblici ozleda mogu uzrokovati bolove u leđima i rebrima.
 3. Upala pluća – može uzrokovati bolove ispod rebara i u leđima.
 4. Bolesti bubrega – infekcije ili kamen u bubrezima mogu uzrokovati jake bolove ispod rebara i u leđima.
 5. Problemi s gušteračom – gušterača se nalazi u blizini leđa i bolovi u tom području mogu ukazivati na probleme s pankreasom.
 6. Problemi s jetrom – ona se takođe nalazi u blizini leđa i bolovi u tom području mogu ukazivati na probleme s jetrom.

Načini kako se nositi s bolovima ispod rebara i u leđima

 1. Istegnite se – istezanje može pomoći u ublažavanju napetosti mišića i poboljšanju pokretljivosti.
 2. Toplina – primena topline na bolno područje može pomoći u ublažavanju boli i smanjenju napetosti mišića.
 3. Masaža – masaža može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju napetosti.
 4. Odmorite se – ako je bol uzrokovana lošim položajem tela, važno je odmoriti se i pokušati promeniti položaj tela.
 5. Lekovi – ako je bol jaka, mogu se uzeti analgetici ili protivupalni lekovi, ali se treba savetovati s lekarom o odgovarajućoj dozi i trajanju uzimanja lekova.
 6. Fizikalna terapija – u slučaju ozbiljnijih problema, doktor može preporučiti fizikalnu terapiju za jačanje mišića i poboljšanje pokretljivosti.
 7. Promena životnog stila – ako je bol uzrokovana lošim navikama kao što su loša prehrana, nedostatak vežbanja ili pušenje

Bol ispod desnog rebra i u ledjima

Bol ispod desnog rebra i u leđima može biti veoma neugodan i zastrašujući simptom. Ova vrsta bola može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući bolesti jetre, žučne kese, pankreasa, kao i bolesti mišićno-koštanog sistema. U ovom članku ćemo istražiti neke od najčešćih uzroka bola ispod desnog rebra i u leđima, kao i kako se ova vrsta bola može lečiti.

Jedan od najčešćih uzroka bola ispod desnog rebra je bolest jetre. Jetra se nalazi ispod desnog rebra, a kada je ova vitalna žlezda oštećena ili upaljena, može doći do bola ispod desnog rebra. Ovaj bol se obično pojavljuje u vidu osećaja težine ili pritiska ispod desnog rebra. Uz bol, mogu se javiti i drugi simptomi kao što su žutica, mučnina i povraćanje.

Drugi mogući uzrok bola ispod desnog rebra i u leđima je žučna kesa. Žučna kesa se nalazi ispod jetre i igra važnu ulogu u probavi hrane. Kada se u žučnoj kesi stvore kamenci, može doći do bola ispod desnog rebra i u leđima. Ovaj bol se obično javlja nakon jela, a može se pojaviti i u vidu oštrog bola u stomaku.

Pankreas je još jedan organ koji se nalazi u blizini desnog rebra, i njegove bolesti takođe mogu uzrokovati bol u tom području. Pankreatitis, koji je upala pankreasa, može uzrokovati bol u stomaku koji se širi prema leđima i ispod desnog rebra.

Uzroci boli ispod desnog rebra na nervnoj bazi

Bol ispod desnog rebra je uobičajeni simptom koji može ukazivati na različite probleme, uključujući i one koji su vezani za nervni sistem.

Bol ispod desnog rebra na nervnoj bazi može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući:

 1. Neuropatska bol: Neuropatska bol se javlja kada su nervi oštećeni ili iritirani. To može izazvati bolove, peckanje, trnce ili utrnulost u predelu gde su zahvaćeni nervi. Ova vrsta boli može se javiti u predelu ispod desnog rebra.
 2. Neuralgija interkostalnog nerva: Interkostalni nervi su nervi koji se protežu duž rebara i pružaju osećaj u predelu grudnog koša. Neuralgija interkostalnog nerva je stanje koje uzrokuje bol i osetljivost duž nerva, što može uzrokovati bol ispod desnog rebra.
 3. Herpes zostera: Herpes zostera, poznat i kao šindra, je virusna infekcija koja uzrokuje osip i bolove na koži. Ako se osip pojavi u predelu ispod desnog rebra, može uzrokovati bol u tom području.

Dijagnostika i lečenje

Dijagnostika boli ispod desnog rebra na nervnoj bazi može uključivati pregled lekara, kao i različite testove i analize, uključujući snimanje magnetnom rezonancom (MRI), elektromioneurografiju (EMNG) ili laboratorijske analize krvi.

Lečenje boli ispod desnog rebra na nervnoj bazi može uključivati terapiju lekovima protiv bolova, kao i terapiju koja cilja uzrok boli. Za neuropatsku bol, lekovi protiv depresije ili antiepileptici se mogu koristiti za smanjenje boli. Kod neuralgije interkostalnog nerva, lekovi protiv bolova i fizička terapija mogu pomoći u smanjenju boli. Kod herpes zostera, antiviralni lekovi se često koriste za ublažavanje simptoma.

Zaključak

Bol ispod desnog rebra na nervnoj bazi može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući neuropatsku bol, neuralgiju interkostalnog nerva i herpes zostera. Dijagnostika i lečenje ovih uzroka boli mogu se razlikovati, a trebaju se obavljati pod nadzorom lekara.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *