Hajdučka trava slika

Čaj od hajdučke trave za šta je dobar – lekovita svojstva

Nije bez razloga biljka iz familije Asteraceae u našem narodu poznata kao hajdučka trava ili stolisnik. Latinski naziv ove lekovite biljke je Achillea millefolium, a narodni naziv duguje njenoj primeni u prošlosti. Naime, nju su obilato koristili hajduci, kako bi vidali rane iz bojeva. Legenda koja se vezuje za latinski naziv hajdučke trave tiče se mitskog junaka Ahila.

Ovaj starogrčki junak je baš uz pomoć hajdučice uspeo da izleči kralja Telefosa, kaže legenda. Inače se ova biljka pominje i u Drevnoj Kini, ali i kod slovenskih i germanskih plemena, koji su je smatrali svojevrsnom magijskom biljkom.

Najčešće se konzumira čaj od hajdučice, mada postoje stanja kada je od koristi i kupka od hajdučke trave, ali i mast, tinktura i ulje.

Iako primarno raste na evropskom tlu, te na području Severne Amerike i Azije, hajdučka trava odnosno stolisnik uspeva čak i na Novom Zelandu i u dalekoj Australiji. Budući korovska biljka, može se primetiti na čistinama u šumskim područjima, kao i na planinskim livadama, ali i u nizijama i to mahom na zapuštenim područjima.

Hajdučka trava lekovita svojstva

Zbog prisustva gorkih materija, čaj od hajdučke trave ima neobično gorak ukus, ali je istovremeno aromatičan i vrlo prijatan za piće.

U nadzemnom delu biljke, koji se i koristi kao prirodni lek, se osim vitamina K, nalaze i flavonoidi i etarsko ulje, ali i ahilein, gorka materija koja joj daje specifičan ukus. Osim toga, biljka sadrži i tanine, stereole i smolu. Mravlja kiselina, kao i salicilna, ali i fosfati i nitrati, te vitamin C, kao i vitamin A, nalaze se u nadzemnom delu biljke i zaslužni su, takođe za njenu lekovitost.

Etarsko ulje od hajdučke trave važi za odličan prirodni antioksidant, a primećeno je i da ima antimikrobno dejstvo, što znači da uništava izazivače brojnih infekcija, gljivice i bakterije.

Za šta je dobar čaj od hajdučke trave?

čaj od hajdučke trave za šta je dobar

Brojna su lekovita svojstva, budući da se čaj od ove biljke preporučuje za lečenje različitih oboljenja. Najpre je dobro koristiti je za sanaciju različitih problema u funkcionisanju organa sistema za varenje. Čaj od hajdučke trave pomaže ne samo kod nadimanja i grčeva u želucu i stomaku, već i kod upale sluznice, bilo crevne, bilo želudačne. Poznato je i da može poboljšati apatet, te uticati podsticajno na lučenje mokraće, što znači da ima pozitivan uticaj i na funkcionisanje bubrega.

Kod žena koje imaju sklonost ka neredovnim menstrualnim ciklusima takođe pomaže čaj od hajdučice, ali i kod prolapsa materice i drugih „ženskih oboljenja“. U knjizi „Zdravlje iz Božije apoteke“, autorka Marija Trebjen navodi da nema boljeg čaja, koji bi žena trebalo da pije, posebno u periodu klimaksa, ali i generalno tokom života.

U ovom slučaju bi odgovor na pitanje za šta je dobar čaj od hajdučke trave bio vrlo jednostavan, jer je ona dobra za sve tegobe sa kojima se žene mogu sresti, a koje su vezane za funkcionisanje materice i jajnika, na prvom mestu, te generalno njenih reproduktivnih organa. Smatra se da čaj od hajdučke trave za žene pomaže i kod upale jajnika, belog pranja i različitih oboljenja materice, te kod mioma. U tom slučaju se uz čaj, preporučuje i kupka.

U zavisnosti od toga sa kojim problemom se dama susreće, zavisiće i na koji način se koristi hajdučka trava za menstruaciju. Naime, ima situacija kada se umesto konzumiranja čaja, preporučuje i stolisnik za ispiranje ili kombinacija te dve opcije.

Još treba dodati i to da može pomoći smanjenju neprijatnosti kod gihta, ali i reumatskih oboljenja. Ukoliko neko ima problem sa obilnim krvarenjem, bez obzira da li je to krvarenje iz desni, materice ili hemororida, trebalo bi da koristi ovu biljku.

Osobe kod kojih je tek dijagnostikovan dijabetes, mogu staviti bolest pod kontrolu ukoliko budu koristile ovaj čaj. Smatra se da pomaže i kod nesanice, te da utiče pozitivno na mnoge organe, čiji rad poboljšava. Najpre na creva, želudac i jetru, te gušteraču, a pomaže i kod lupanja srca, ali i bolova i to prvenstveno u predelu krsta i leđa.

Hajdučka trava čaj priprema

Na vrlo jednostavan način se prirprema čaj od hajdučice. Posebno je važno da se pred svako konzumiranje prirpema svež čaj.

Jednu kašičicu čaja, odnosno prstohvat, treba preliti sa 250 ml proključale vode i ostaviti da poklopljeno odstoji desetak minuta najviše. Zatim čaj procediti i piti dok je topao, u manjim gutljajima.

Vrlo je važno ne preterati u količini, jer može da izazove neprijatnosti, a ponekad i alergijske reakcije na koži, pa čak i dijareju. Svakako bi trebalo konzumirati optimalnu količinu od dve do najviše tri šolje dnevno.

U periodu trudnoće i dojenja se ne preporučuje. A ne bi trebalo ni da ga koriste osobe koje su na terapiji antikoagulansima, uzevši u obzir da je jedno od dejstava koje ima čaj koagulantno.

Koliko dugo se sme piti caj od hajdučke trave

Kao i sa svim biljnim preparatima, važno je pridržavati se odgovarajućih smernica za sigurnu upotrebu.

Uobičajeno, čaj od hajdučke trave možete piti kao kratkotrajni lek ili dodatak ishrani. Preporučuje se konzumiranje čaja od hajdučke trave u ciklusima, obično ne duže od 2-4 nedelje. Nakon tog perioda, trebali biste napraviti pauzu pre nego što ponovo počnete koristiti čaj.

Pitanje o trajanju konzumacije čaja od hajdučke trave takođe može zavisiti od vašeg zdravstvenog stanja i individualnih potreba. Ako imate specifične zdravstvene probleme ili uzimate lekove, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom ili fitoterapeutom pre nego što započnete dugotrajnu upotrebu ovog čaja.

Uvek je važno voditi računa o svom zdravlju i pridržavati se preporučenih smernica za konzumaciju biljnih čajeva kako biste obezbedili sigurnu i efikasnu upotrebu.

Hajdučka trava za želudac

Najčešće se preporučuje za želudac, budući da ima blagotvorno dejstvo na rad gastrointestinalnog trakta. Posebno se dobro pokazala kod lečenja upale sluzokože želuca, odnosno gastritisa.

Pomaže i kod lošeg varenja, nadutosti i gasova, te pojačava apetit. Uzevši u obzir da utiče pozitivno i na izlučivanje želudačnih sokova, to čaj od hajdučke trave za želudac reguliše i varenje i stanje tog organa drži na optimalnom nivou, ako se redovno i adekvatno koristi.

Hajdučka trava za heliko bakteriju

U kombinaciji sa nekoliko drugih biljaka se koristi hajdučka trava za heliko bakteriju. Napitak bi trebalo konzumirati 30 minuta pre jela i to u malim dozama, a preporučeno je po 50 ml svaki put pre jela.

Istu količinu stolisnika, kantariona, ruse i kamilice pomešati u količini od po jedne kašičice. Zatim preliti sa 500 ml proključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno oko sat vremena. Procediti i konzumirati u preporučenoj količini.

Hajdučka trava za pluća

Razlog zbog koga se preporučuje i hajdučka trava za kašalj vezan je za preležanu upalu pluća, najpre. U tom slučaju se koristi u kombinaciji sa nekoliko drugih biljaka, jer potpomaže iskašljavanje.

Da bi se konzumirala pravilno hajdučka trava za pluća, potrebno je dva puta dnevno, a najbolje ujutru i uveče piti sveže pripremljeni napitak u količini od po jedne šoljice za kafu.

Za pripremu čaja se koristi po prstohvat hajdučice, majčine dušice, očajnice, miloduha i kičice. Sve čajeve bi trebalo popariti sa 250 mililitara proključale vode i ostaviti desetak minuta poklopljeno da odstoji, pa procediti.

Hajdučka trava za bubrege

Zahvaljujući najpre kalijumu se preporučuje za bubrege. Poznato je i da čaj od ove biljke podstiče izlučivanje morkaće. Samim tim što ima blagotvorno dejstvo na rad sistema organa za varenje, to posredno utiče i na oslobađanje štetnih materija kroz bubrege.

Mast od hajdučke trave

Mast i eterično i ulje od hajdučke trave za sunčanje se obilato koriste, kao i čaj. U zavisnosti od toga sa kojim problemom se neko susretne, zavisiće i u kom obliku bi trebalo da koristi ovu biljku.

Kada je u pitanju mast od hajdučke trave, najčešće se preporučuje kao jedno od boljih prirodnih sredstava protiv bora.

Što se tiče drugih vidova korišćenja ove biljke, najčešće se sreće eterično ulje od hajdučke trave, odnosno domaće ulje od hajdučke trave za sunčanje. Njihova cena se značajno razlikuje, pa tako za pakovanje od 5ml eteričnog ulja ove biljke treba izdvojiti nešto više od 800 rsd, dok je cena ulja oko 300 rsd.

Tinktura od hajdučke trave – recept

Mada se može kupiti i gotov proizvod, tinktura se može pripremiti i u kućnim uslovima. U tom slučaju treba voditi računa o periodu branja biljke i o tome kakvog je kvaliteta rakija od koje se priprema tinktura. Recept je i više nego jednostavan.

U staklenu teglu ili flašu sa dovoljno širokim grlom treba staviti cvetove i listove biljke, pa ih preliti domaćom rakijom i zatvoriti posudu. Tako pripremljena tinktura od hajdučice bi trebalo da tri sedmice odstoji na sunčanom mestu, u z povremeno mućkanje. Posle toga se procedi i ostavi na hladnom i suvom mestu u staklenoj ambalaži.

Kupka od hajdučke trave

Na vrlo jednostavan način se prirpema ova kupka, koja se preporučuje kod belog pranja, upale jajnika, ali i različitih oboljenja materice, te kod bolova u rukama i nogama.

Litrom hladne vode bi trebalo preliti 100 gr cele biljke i odstaviti da odstoji preko noći. Sutradan bi trebalo zagrejati kupku i nakon što voda proključa dodati je u kadu prilikom kupanja.

Sok od hajdučke trave

Odličan način za osveženje je i domaći sok od hajdučke trave. Jednostavno se priprema, a njegov ukus, budući gorak, podseća na ukus poznatog gaziranog napitka, koji mnogi ljudi rado konzumiraju.

Izuzev 30 cvetova biljke, potrebno je i 2 limuna, zatim 2 kesice limuntusa, oko 400 gr kristal šećera i obična voda, u količini od 4 litra.

Sok od hajdučke trave se priprema tako što se limun dobro opere i iseče na kriške, pa mu se dodaju oprani cvetovi biljke i preliju vodom, a zatim se sve ostavi da odstoji 24h. Nakon isteka tog perioda treba dodati i šećer i kesice limuntusa, pa sve izmešati. Ostaviti sok od da odstoji još 24 sata, ali je potrebno i povremeno ga promešati u tom periodu, da bi se šećer što bolje rastvorio.

Kada i taj period istekne, potrebno je procedititi ga i sipati, najbolje u staklene flaše. Da bi se dobio napitak još boljeg i intenzivnijeg ukusa, valjalo bi sačekati par dana pre konzumiranja.

Hajdučka trava iskustva

Kada se ima na umu da je u pitanju biljka koja leči mnoge tegobe i oboljenja, jasno je zbog čega su iskustva korisnika i te kako pozitivna.

Ne samo da pomaže kod mnogih „ženskih oboljenja“, nego i kod brojnih teboga organa za varenje, ali i bubrega, te pojačava apetit. I to su tek neke od prednosti koje primena ovog čaja ima.

Svakako treba biti obazriv, posebno ukoliko je u pitanju osetljivija osoba, sklona alergijama, jer preterani unos ovog čaja može dovesti do određenih neprijatnosti i to najpre vezano za želudac.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *