Obloge za krajnike i grlo

Najbolje obloge za krajnike i bol u grlu

Verovatno se mnogi sećaju bakinih recepata, čuvenih narodnih lekova koji su korišćeni tokom prehlade i kojima je lečena osoba koja ima grip. Ipak, mnogi ljudi danas su skloniji da koriste septolete, recimo, a ne obloge za grlo od domaće rakije, kako su običavali naši preci.

Istini za volju, obloge za upaljene krajnike donekle ometaju svakoga, ali olakšanje u većini slučajeva nastupa vrlo brzo. Onda se i zaboravi na neugodni osećaj koji marama ili šal oko vrata, dok se mučimo sa bolovima u grlu, stvara.

Naravno da je lakše staviti obloge za krajnike kod odraslih, nego kod dece, ali ipak nije nemoguće. Posebno ako je dete u uzrastu da razume, to ne bi trebalo da bude neki naročit problem.

Kako se leče upaljeni krajnici na prirodan način?

Nema osobe koja makar jednom nije doživela osećaj otežanog gutanja, koji je pratilac upale krajnika.

Razloza za tu neprijatnost može biti mnogo, pa je zato vrlo važno ustanoviti da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija. Ne zaboravite da do otežanog gutanja, posebno kod dece i osoba sa osetljivijim grlom, može da dovede čak i preterani unos hladne vode i drugih napitaka.

Mnoštvo je prirodnih lekova protiv upaljenih krajnika, ali se uvek preporučuje oprez, posebno ako se sa tim problemom susreću deca. Uvek je bolje zatražiti pomoć stručnjaka, koji će na osnovu pregleda utvrditi da li je u pitanju infekcija izazvana virusom ili bakterijom, pa će u skladu sa time i preporučiti način lečenja.

Obloge za bolne krajnike jedan su od odličnih načina samopomoći, mada ni grgotanje napitka od razblažene soli i vode ili mlakog biljnog čaja od žalfije, recimo, ne treba zanemariti.

Ipak, ono što je posebno važno u takvim situacijama, jeste odmor i san, koji će pomoći organizmu da se oporavi.

Najbolje obloge za grlo

Tek jedno od prirodnih sredstava koje može da otkloni bol jesu i obloge za upaljene krajnike, koje se pripremaju vrlo jednostavno. U tu svrhu se obično koriste domaća rakija i to najbolje komovica ili alkohol.

Postoje i recepti za obloge za grlo od mešavine sirćeta i vode.

Svakako je važno da se uz obloge koriste i topli čajevi, uz dodatak limuna i meda, te da se nos drži čistim, a najbolje uz pomoć fiziološkog arstvora ili ušmrkavanja tople vode, u kojoj je prethodno rastvoreno malo morske soli. Preporučuje se i grgotanje toplih biljnih čajeva ili tople, slane vode, ali i dovoljan unos tečnosti i naravno odmor.

Obloge za bolne krajnike

Jedan od najčešćih recepata za obloge za otečene krajnike je zapravo vrlo jednostavan. Potrebno je da blago zagrejete domaću rakiju. Idealno bi bilo da to bude domaća komova rakija, te da njome dobro nakvasite pamučnu krpu i zatim njome obujmite vrat. Preko možete staviti plastičnu kesu, pa topao, ako je moguće vuneni šal.

Iako će tako pripremljen oblog za grlo prilično brzo delovati, ne bi trebalo da ga skidate kada bol umine, već da ga ostavite preko noći. Koliko god vam to neprijatno bilo.

Obloge za krajnike kod dece

Kada su u pitanju mališani, mnogi roditelji znaju da su bol u grlu i uvetu, te prehlade, čest pratilac u ranom uzrastu. Zato mnogi roditelji imaju isprobane recepte, koji pomažu, a obloge za grlo za decu tek su jedan od njih.

Naravno da je neophodno da dete razume zašto će noć provesti sa šalom oko vrata i zbog čega ćete mu roditelji staviti oblog za grlo od rakije. Zato je najbolje da svom detetu najpre objasnite kako će mu to pomoći.

Savetuje se da obloge za krajnike kod dece budu pripremljene od razblažene rakije.

Ukoliko mališani ne žele da prihvate takvu vrstu obloge, možete im jednostavno utopliti grlo šalom, što bi takođe trebalo da im prija ukoliko ih muči otežano gutanje.

Ne zaboravite da pre stavljanja obloge za grlo namažete detetu kožu, kako je rakija ne bi iritirala.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *