grcko seme piskavica slika

Grčko seme lekovitost svojstva recepti za muškarce

Iako se ne preporučuje da trudnice i dojilje, te osobe koje primaju hormonsku terapiju ili konzumiraju antikoagulanse, kao i MAO inhibitore koriste čaj i preparate od biljke poznate pod narodnim nazivom piskavica, svi ostali mogu bez ikakvih prepreka da iskuse njena lekovita svojstva.

U pitanju je biljka koja pripada porodici Fabaceae. Zanimljivo je da je poznata i pod nazivima grčka trava i grčka detelina, a da ne raste obilato u toj zemlji, već primarno na području srednje Azije, Kavkaza i zemalja koje su se nekada nalazile u sastavu Sovjetskog saveza. U narodu je biljka piskavica poznata i pod nazivima rožnjača, kozji rog i prosenica.

Kako izgleda biljka piskavica?

Kako su u grobnici faraona Tutankamona otkrivena semena ove biljke, to se smatra da su narodi sa područja Bliskog Istoka poznavali njena lekovita svojstva. A pretpostavka takođe i da je upravo piskavica, odnosno njeno seme korišćeno i u procesu balzamovanja.

Interesantno je i otkriće korišćenja ove biljke pred značajna sportska takmičenja u antičkom svetu. Tako se došlo do otkrića da se grčko seme za muškarce obilato koristilo pred početak antičkih Olimpijskih igara. Smatra se da su muškarci dobijali veću snagu nakon korišćenja.

Budući korovska biljka, piskavica ili grčko seme raste na zapuštenim prostorima. Ovu biljku karakteriše i izuzetno jak miris. Njena stabljika je uspravna, sa tročlanim listovima. Cvetovi ove biljke imaju svetlije žutu boju, a u mahuni dugoj između 6 i 10 centimetara se može naći od 10 do 20 plodova, odnosno semenki.

Grčko seme kao lek

Osobe koje pate od smanjenog apetita ili imaju problema sa varenjem, poznatog kao uznemireni stomak, trebalo bi da isprobaju čaj od piskavice. Preporučuje se i svima onima koji imaju gastritis, odnosno upalu sluzokože želuca, te opstipaciju.

Ne samo da se preporučuje za potenciju, već i za pomoć kod neplodnosti i to kako muškaraca, tako isto i žena. Za muškarce pomaže i kod kile, a kao oblog može pomoći kod oteklih žlezda, te ekcema i različitih upala na koži.

Može da pomogne i osobama koje imaju problema sa radom srca. Smatra se da pomaže kod ateroskleroze i da snižava nivo triglicerida i holesterola u krvi.

Kada je u pitanju piskavica, lekovita svojstva su uočljiva i kod bolnih menstruacija, odnosno policističnih jajnika kod žena. Čaj od piskavice kao lek se koristi i za hronični kašalj, bronhitis i tuberkulozu, a smatra se da može pomoći čak i kod karcinoma pluća.

Preporučuje se i za dijabetes, budući da njegovi sastojci i te kako imaju uticaja na snižavanje nivoa šećera u krvi.

Za šta je dobar čaj od piskavice?

 Da bi se bolje razumelo lekovito dejstvo koje ova biljka ima, mora se imati na umu da se u njoj osim gvožđa, nalaze i mangan, magnezijum i bakar, ali i organska jedinjenja koja sadrže saponine, fosfor i trigoneline. Uz to je biljka piskavica bogata prirodnom sluzi, te belančevinama, alkaloidima i kalijumom, ali i mnogim drugim mineralima i hranljivim materijama, kojima treba da zahvali za lekovitost.

Iako se negde može pročitati da se preporučuje i grčko seme za dojilje, mišljenja su po tom pitanju donekle podeljena. Naime, pojedini stručnjaci preporučuju ovu biljku kao odličan način za povećanje količine mleka u periodu laktacije, dok ima i onih koji smatraju da čaj ne bi trebalo da koriste ni trudnice ni dojilje. Iz tog razloga je uvek bolja opcija posavetovati se sa stručnjakom za fitoterapiju pre korišćenja, ali i sa nadležnim ginekologom.

Zanimljivo je da postoje indicije da se preparati na bazi piskavice preporučuju čak i za oblikovanje grudi, odnosno za njihov rast. Ukoliko se pomešaju piskavica i jogurt, te konzumiraju svakodnevno, smatra se da će to uticati na rast grudi.

Međutim, iako postoje ove tvrdnje o uticaju grčkog semena na rast grudi, mora se priznati da je praktično nemoguće pronaći potvrdu toga u praksi, odnosno da za sada ne postoje iskustva osoba koje su imale prilike da isprobaju kako i da li piskavica zaista ima uticaja i na rast grudi. Oni koji zastupaju teoriju da od piskavice rastu grudi, to pravdaju fitoestrogenom, koji se u ovoj biljci nalazi.

Ipak, zna se da može pomoći ženama u periodu menopauze, ali i onima koje pate od bolnih menstruacija. Čak postoje indicije da konzumiranje ovog čaja može potencijalno sprečiti Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Piskavica kontraindikacije

Budući da postoje podeljena mišljenja o tome da li treba konzumirati grčko seme u toku trudnoće i u periodu dojenja, to treba najpre zatražiti savet stručnjaka, koji je kvalifikovan i upoznat sa stanjem trudnice ili dojilje, kako nikakav negativan efekat ne bi ispoljila piskavica. Kontraindikacije se odnose i na ljude koji su pod hormonskom terapijom, ali i na sve one koji zbog zdravstvenog stanja koriste ili lekove protiv zgrušavanja krvi, odnosno antikoagulanse ili MAO inhibitore.

Grčko seme za muškarce

Uzevši u obzir da važi za prirodni afrodizijak, preporučuje se i piskavica za potenciju. Tim pre što povećava nivo testosterona i važi za odličan prirodni način lečenja seksualne disfunkcije. Zanimljivo je pomenuti da se diosgenin, jedan od sastojaka ove biljke nalazi i u čuvenom preparatu za jačanje potencije kod muškaraca.

Na tržištu se mogu naći i suplementi na bazi piskavice, koji se preporučuju za povećanje seksualne želje kod pripadnika jačeg pola. Takođe se mogu koristiti i za podizanje nivoa testosterona, te za povećanje energije i izdržljivosti.

Zbog hranljivih materija koje sadrži, preporučuje se za muškarce i svima koji se primarno bave dizanjem tegova, budući da je uočeno da pozitivno utiče, sa jedne strane na smanjenje telesne masti, a sa druge na povećanje sportskih performansi.

Grčko seme za žene

Sve one neprijatne simptome koje prati PMS sanira čaj od ove biljke. Takođe pomaže i ženama u periodu menopauze, ali onima koje pate od bolnih menstruacija, te kod kojih su dijagnostikovani policistični jajsnici.

Kako se preporučuje grčko seme za muškarce koji se bore sa neplodnošću, tako postoje indicije da piskavica pomaže i kod ženske neplodnosti.

Najzanimljivija je teorija da, sa jedne strane čaj od piskavice za grudi utiče na njihovo povećanje, a sa druge strane pozitivan uticaj ima i premazivanje grudi preparatima na bazi piskavice. Ipak, to sve za sada ostaje u teoriji, jer se grudi jednostavno na takav način možda i mogu povećati, ali će to biti samo vizuelni efekat.

Budući da poboljšava cirkulaciju, jer je pravi prirodni čistač krvnih sudova, te da smanjuje i masnoću u krvi, smatra se da je piskavica odlično pomoćno sredstvo u borbi protiv viška kilograma.

Piskavica za dijabetes

Razlog zbog koga se iznosi preporuka za korišćenje piskavice kod osoba kod kojih je dijagnostikovan dijabetes, vrlo je jednostavan. Zahvaljujući materijama koje sadrži, utiče na usporavanje apsorpcije šećera u želucu. Piskavica za dijabetes tako utiče na stimulaciju insulina, što posreddno znači da snižava nivo šećera u krvi.

Treba napomenuti i to da su sprovedena istraživanja na tu temu, tokom kojih je utvrđeno da grčko seme ima uticaja najpre na snižavanje nivoa šećera u krvi kod osoba kod kojih je dijagnostikovan dijabetes tipa 2, a ako se seme konzumira pomešano sa hranom u toku obroka.

Što se tiče osoba kod kojih je dijagnostikovan dijabetes tipa 1, ukoliko redovno konzumiraju dva puta dnevno u preporučenoj količini grčko seme, vrlo je verovatno da će nivo šećera u njihovom urinu biti niži.

Seme piskavice za holesterol

Ukoliko se neko bori sa povišenim holesterolom i trigliceridima, nema boljeg načina nego da posegne za ovim prirodnim lekom.

Ne samo da se koristi za holesterol, nego se preporučuje i za snižavanje triglicerida, ali i za pomoć obolelima od ateroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja.

Grčko seme protiv kandide

Mada postoje brojni prirodni lekovi koji mogu i te kako biti od koristi u borbi sa ovom, izuzetno upornom gljivicom, preporučuje se i grčko seme protiv kandide.

U većini slučajeva se preporučuje njeno konzumiranje uz druge biljne čajeve, koji mogu biti od koristi za lečenje kandide. Najčešće se piskavica protiv kandide koristi ujutru i to u količini od jedne male kašičice semena, a u kombinaciji sa drugim biljnim čajevima.

Grčko seme iskustva

Prvo i osnovno čime bivaju oduševljeni svi koji odluče da koriste grčko seme, jeste cena, koja se slobodno može okarakterisati kao zanemarljiva, budući da pakovanje čaja od 80 grama ne košta ni 200 dinara.

Mnogi su imali prilike da isprobaju čaj ili klice od ove biljke. Malo je reći da gotovo svi imaju pozitivna iskustva. Međutim, ima situacija kada ni u kom slučaju nije preproručljivo konzumirati ni čaj, ni klice od piskavice. Naime, prema iskustvima korisnika, ukoliko je kod neke žene dijagnostikovan miom, tada nikako ne bi trebalo konzumirati grčko seme.

Takođe, mnogi korisnici koji su i te kako zadovoljni čajem od ove biljke smatraju da je izuzetno važno poštovati preporučene količine unosa, kako ne bi došlo do neprijatnih situacija.

I na kraju, ne treba zaboraviti ni to da su oprečna mišljenja o tome da li je dobro koristiti grčko seme u periodu trudnoće i dojenja. Dok jedni smatraju da nema nikakve bojazni od korišćenja grčkog semena u tom periodu, drugi dele mišljenje da su upravo to kontraindikacije, kao i ranije pomenuti slučajevi, te da ne bi trebalo koristiti grčko seme u tom periodu.

U svakom slučaju, čak i ako neka dojilja ili trudnica ima naročitu želju da isproba čaj od piskavice, onda to isključivo može učiniti nakon saveta sa stručnim fitoterapeutom, odnosno lekarom, koji je upoznat sa njenim stanjem. U svakoj drugoj situaciji se preporučuje ne koristiti čaj od ove biljke niti u toku trudnoće, niti u toku dojenja.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *