Saw palmetto za prostatu

Saw palmetto (Serenoa repens) za zdravlje prostate i rast kose

Saw palmetto (Serenoa repens) ili testerasta palma je biljka koja se često koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih zdravstvenih prednosti. Ova biljka je endemska za jugoistočnu obalu Sjeverne Amerike i poznata je po svojim karakterističnim plodovima u obliku bobica.

Saw palmetto se često koristi za podršku zdravlju prostate. Istraživanja su pokazala da ekstrakti ove biljke mogu smanjiti simptome benigne hiperplazije prostate (BHP), stanja koje se često javlja kod muškaraca starijih od 50 godina.

BHP može uzrokovati probleme kao što su često mokrenje, slab protok urina i noćno mokrenje. Komponente u saw palmettu mogu pomoći u smanjenju upale prostate i inhibirati enzim 5-alfa reduktazu, koji je odgovoran za pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron (DHT). Visoke količine DHT-a mogu pridonijeti rastu prostate i razvoju BHP. Ukoliko želite gotov proizvod za zdravlje prostate koji sadrži ovu biljku onda možete pogledati Prostate Pure.

Saw palmetto za kosu

Osim toga, saw palmetto se takođe koristi za podršku zdravlju kose. Istraživanja su pokazala da ekstrakti ove biljke mogu inhibirati enzim 5-alfa reduktazu i smanjiti pretvaranje testosterona u DHT u folikulima dlake. DHT je povezan s gubitkom kose kod muškaraca i žena, pa se primjena saw palmetta može koristiti kao prirodni tretman protiv opadanja kose.

Za urinarni trakt

Osim toga, saw palmetto se ponekad koristi za podršku zdravlju urinarnog trakta i smanjenje simptoma infekcija mokraćnog mjehura. Takođe se može koristiti kao diuretik za poticanje izlučivanja tekućine iz tijela i smanjenje zadržavanja vode.

Važno je napomenuti da, iako su mnoga istraživanja sugerirala zdravstvene prednosti saw palmetta, uvijek je najbolje konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani ili biljnih preparata. Takođe je važno slijediti upute o doziranju i pratiti moguće nuspojave.

Ukratko, saw palmetto (Serenoa repens) je biljka koja se koristi za podršku zdravlju prostate, zdravlju kose i urinarnog trakta. Istraživanja su pokazala njegovu korisnost u smanjenju simptoma benigne hiperplazije prostate i prevenciji gubitka kose povezanog s visokim razinama DHT-a.

Postoji značajan broj studija i istraživanja koja su proučavala dejstvo saw palmetta (Serenoa repens) i njegove potencijalne zdravstvene prednosti. Evo nekoliko naučnih izvora i studija koje možete istražiti radi dubljeg razumevanja:

1. Suter, A., et al. (2013). „Saw palmetto extracts for treatment of benign prostatic hyperplasia: a systematic review.“ Journal of the American Medical Association, 310(13), 1385-1391.

Ova sistematska analiza obuhvata 32 studije koje su proučavale dejstvo saw palmetta na simptome benigne hiperplazije prostate (BHP). Studija je zaključila da postoji umereni dokaz da ekstrakti saw palmetta mogu poboljšati simptome BHP, ali je potrebno više kvalitetnih istraživanja.

2. Morgia, G., et al. (2018). „Serenoa repens, lycopene and selenium: a triple therapeutic approach to manage benign prostatic hyperplasia.“ Current Medicinal Chemistry, 25(35), 4524-4532.

Ova studija istražuje sinergijsko dejstvo saw palmetta, likopena i selena u tretmanu benigne hiperplazije prostate. Istraživanje sugeriše da kombinacija ovih suplemenata može poboljšati simptome BHP i kvalitet života kod muškaraca.

3. Rossi, A., et al. (2012). „Comparative effectiveness of finasteride vs Serenoa repens in male androgenetic alopecia: a two-year study.“ International Journal of Immunopathology and Pharmacology, 25(4), 1167-1173.

Ova studija poredi efikasnost finasterida (lijeka koji inhibira enzim 5-alfa reduktazu) sa saw palmettom u tretmanu muške androgenetske alopecije (gubitka kose). Istraživanje je pokazalo da su oba tretmana efikasna u poboljšanju gustoće kose, ali da je saw palmetto sigurnija alternativa bez neželjenih efekata povezanih sa finasteridom.

Kada je reč o neželjenim dejstvima, većina studija sugeriše da je saw palmetto dobro tolerisan kada se koristi u preporučenim dozama. Međutim, kao i kod svakog suplementa ili biljnog preparata, mogu postojati individualne razlike i mogućnost nuspojava.

Neki od potencijalnih neželjenih efekata koji su retko prijavljivani uključuju gastrointestinalne smetnje, glavobolje, mučninu i alergijske reakcije. Važno je naglasiti da je najbolje da se pre upotrebe saw palmetta ili bilo kojeg dodatka prehrani konsultujete sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *